El Blog

Calendario

<<   October 2009    
SMTWTFS
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Categorías

Sindicación

Alojado en
ZoomBlog

Apuns de la Trobada Cultural a Pena-roja

Por Carles Terès - October 21st, 2009, 8:56, Categoría: Viles i Gents

(Publicat a La Comarca, el 23 d'octubre de 2009)

Dissabte 10 d’octubre, un esplèndid dia de sol. Vam arribar a la sala “multiusos” de Pena-roja quan l’acte de commemoració dels 25 anys de la Declaració de Mequinensa començava.

Totes les cadires ocupades i molta gent dreta. I a la taula, el viceconseller de cultura, Juan José Vázquez; l’alcalde de Pena-roja; el president d’ASCUMA i l’excoseller de cultura José Bada. Tot escoltant aquella declaració –signada fa 25 anys, entre d’altres, pel nostre actual president– se’ns va fer evident que continua tenint plena vigència. Pareix que a l’Aragó hi ha una crosta duríssima de prejudicis que no permet veure les coses tal com son. Precisament acabo de llegir un magnífic article d’en José Miguel Gràcia sobre l’anticatalanisme a Aragó (finestro.wordpress.com). Aquest sentiment tan profund perjudica tota la població aragonesa, però especialment la que comparteix idioma amb els catalans.

Totes les intervencions van ser estimulants, però la de l’exconseller José Bada va ser d’una amplitud esclaridora. Des de la seva llarga experiència i formació humanística, ens va donar una visió històrica i intel·lectual del nostre fet cultural i el seu encaix a Aragó. Encertades també les paraules del viceconseller, i molt edificants les de l’alcalde de la vila pel PAR, Francisco Esteve, manifestant la seua indignació amb la postura incomprensiblement anticientífica del seu propi partit amb el tema de la llengua.

Va seguir el dia amb l’actuació de Temps al temps, el dinar i l’homenatge a Desideri Lombarte. I ja a l’hora foscant, el recital impressionant del Duo Recapte, amb un Antoni Bengochea que sembla no tenir sostre com a rapsoda. Algú va comentar, enlluernat, que hauria de ser obligatori que tothom de la comarca veiés aquest espectacle. Potser alguns caps pensants –és un dir– espolsarien les teranyines espessíssimes que els ocupen la cavitat cranial.

Permalink :: Comentar | Referencias (0)

Blog alojado en ZoomBlog.com